vrijdag/vis-garnaaldag

Vrijdag 2 september 2022, een goeiemorgen met Wilfried

Vrijdag – vis/garnaaldag !

Na de commotie of Oostendse garnalenkroketten nu al of niet een streekproduct mogen noemen was er het deels onbegrip, het deels verontwaardiging over het feit dat de garnaal als ‘de-vis-van-het- jaar’ werd verkozen.
Ik wil er vandaag op vrijdag-visdag toch eventjes dieper op ingaan.

Over het feit dat de garnalen opgevist door Vlaamse vissersboten, ongeacht de nationaliteit van de bemanning, een uniek product zijn.
De reden: Vlaamse garnalenvangers moeten zich houden aan strenge, de strengste beperkingen omdat het gaat om een authentiek product.

De vangsttijd wordt beperkt, het koken van de garnalen gebeurt aan boord.

Terwijl de Vlaamse vissers binnenvaren om hun vangst te veilen of aan de man te brengen varen Hollandse garnaalvissers dagen naeen zonder ophouden in dezelfde viszone.
Zij zetten hun grote vangst af op Nederlandse veilingen.
Een deel van die vangst komt terug naar ons land om ongepeld verkocht te worden.
Mensen van bij ons pellen die Hollandse garnalen. Moeder de vrouw, of de vrouw van de buren.

Het overgrote deel van die Hollandse vangst wordt vervoerd naar Marokko, wordt daar gepeld en komt terug naar Holland en vindt van daaruit een Europese markt waarbij België een grote afnemer blijft.

Tot daar het verschil van wat je op je bord krijgt, al of niet in een tomaat of in een kroket.

Mijn vraag: wie steekt zijn hand in het vuur om te beweren dat je tomaat-garnaal of garnaalkroket een authentiek Belgisch product is? Laat staan een streekproduct.
De commotie dat de Nieuwpoortse garnalen de beste zijn, men in Oostende overtuigd is, net als in Zeebrugge de beste garnalen aan wal te brengen, is al lang voorbij.

Daarom driemaal hoera voor onze Vlaamse garnaalvissers en hun echte streekproduct, gevangen ergens in de zee voor onze kust.
De manier waarop dat gebeurt verklaart alles.
Onze garnalen zijn knapperig, liggen niet te zwemmen in toegevoegd water (gewicht) en zijn geen dagen (ongepeld) of weken (Marokko) houdbaar.

Beste mensen, hou onze 6 (?) garnaalvissers in ere. Gun het hen van harte dat ook zij eens mogen profiteren van de hype, al duurt het niet eens een jaar lang, vis-van-het-jaar te zijn.

(de fotoreeks in alle vroegte, wanneer de Dini 062 zijn garnalen afzet als één van de overgebleven Vlaamse garnalenvissers)

vrijdag/vis-garnaaldag
vrijdag/vis-garnaaldag
vrijdag/vis-garnaaldag
vrijdag/vis-garnaaldag
vrijdag/vis-garnaaldag
vrijdag/vis-garnaaldag